S-a descoperit al optulea continent: unde se află și cât de vechi e

de: Ozana Mazilu
21 08. 2021

S-a descoperit al optulea continent, în adâncul oceanului. Iată cum s-a făcut această descoperire incredibilă.

O echipă internațională de oameni de știință a făcut o descoperire neobișnuită. A găsit al optulea continent scufundat, care are o vechime de aproximativ un miliard de ani. El a fost denumit Zeelandia și este ascuns lângă Australia, în adâncul Oceanului Pacific.

Al optulea continent se numește Zeelandia

Noile cercetări susțin că 94% din Zeelandia este scufundată, iar stabilirea vârstei continentului și cartografierea acestuia a fost un proces dificil pentru geologi. La aproximativ o mie de metri adâncime, în Pacificul de Sud, se găsește o bucată uriașă de pământ de cinci milioane de kilometri pătrați, care reprezintă mai mult de jumătate din actuala suprafață a Australiei, potrivit Yahoo News.

”Nu este ca un munte, o țară sau o planetă. Nu există un organism oficial, care să aprobe statutul de continent”, a declarat Nick Mortimer, un geolog, care a condus cercetările din Noua Zeelandă.

Grupul GNS Science a sugerat că un continent ar trebuie să aibă niște limite clar definite, să ocupe o zonă mai mare de un milion de kilometri pătrați, să fie așezat deasupra scoarței oceanice și să aibă o crustă mai groasă decât cea oceanică. Zeelandia îndeplinește toate aceste cerințe.

”Dacă ar fi să golești toate oceanele, atunci Zeelandia s-ar remarca printr-un platou bine definit, de înaltă calitate, deasupra fundului oceanului”, a explicat Mortimer.

La cercetare au participat oameni de știință din Noua Zeelandă, Statele Unite, Australia și Germania.

Aproximativ 94% din această structură este subacvatică, ascunsă sub Noua Zeelandă și în adâncul Oceanului Pacific. S-ar fi scufundat în urmă cu aproximativ 30 – 50 de milioane de ani, după ce s-a rupt de Gondwana.

Cum va fi clima când se va forma următorul supercontinent al Pământului?

Cu mult timp în urmă, toate continentele au fost înghesuite împreună într-o mare masă terestră numită Pangea. Pangea s-a despărțit în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, bucățile sale îndepărtându-se de pe plăcile tectonice – dar nu permanent. O nouă teorie arată date despre viitorul supercontinent al Pământului.

Continentele se vor reuni din nou în viitorul îndepărtat. Și un nou studiu sugerează că amenajarea viitoare a acestui supercontinent ar putea avea un impact dramatic asupra stabilității climatice a Pământului. Descoperirile au, de asemenea, implicații pentru căutarea vieții pe alte planete.